kollamasken 4 hästar

1265 kr

För 4 hästar vid ett tillfälle

 • Tilläggsanalys

  Lägg till tilläggsanalyser direkt! Priserna blir då lite lägre samt att du slipper faktura i efterhand.

  Nyhet! Nu erbjuder vi PCR-analys för Stor blodmask & Bandmask. Få ditt provsvar inom 2-5 dagar efter ankomst till laboratoriet.

Beskrivning

kollamasken 4 hästar är en låda som innehåller allt du behöver för att få ett snabbt svar på hur parasitläget är i ditt djur.
Vidilab är Sveriges ledande laboratorium inom träckprovsdiagnostik.

Du behöver bara fylla i en följesedel och lägger alla prover i samma låda, på så sätt garanteras att vi får alla prover samtidigt.

kollamasken är ett provtagningskit för mask på häst innehållande:

 • följesedel
 • provtagningspåsar
 • instruktioner

I träckprovet kan ägg från följande påvisas:

 • blodmask
 • spolmask
 • fölmask

Bandmask-och springmaskägg kan upptäckas men för säkrare diagnostik krävs en annan analysmetod. Särskild bandmaskanalys kan beställas mot extra kostnad genom att ange detta på följesedeln. Läs mer om bandmask här: https://www.vidilab.se/fakta/hast/bandmaskdiagnostik/.

För information om springmask, läs här: https://www.vidilab.se/instruktioner-for-springmaskprovtagning/

Provsvar av grundanalys
Grundanalysen innehåller analys av blodmask, spolmask och fölmask. Analysen genomförs samma dag som provet kommer till laboratoriet och provsvaret skickas senast påföljande arbetsdag.

Provsvar av tilläggsanalyser
Provsvar för bandmask erhålls efter 2-5 arbetsdagar.
Provsvar för stor blodmask beror på om du väljer metoden odling eller PCR. Odling ger svar inom 7-14 dagar, PCR ger svar inom 2-5 dagar efter ankomst till laboratoriet.

Påvisa förekomst av stor blodmask (S. vulgaris)
Tilläggsanalys krävs för att kunna skilja mellan små och stora blodmaskar. De olika blodmaskarnas ägg ser likadana ut och kan därför inte skiljas åt morfologiskt i en grundanalys. Vi erbjuder två olika analyser för att kunna påvisa förekomst av stor blodmask, PCR och odling.
Båda analyserna kan beställas mot extra kostnad genom att ange detta på följesedeln under “Tilläggsanalyser”, om du inte vill köpa det direkt vid beställning.

Odling
Den traditionella metoden är odling av träcken då äggen kläcks till larver. Larverna studeras i mikroskop och kan därigenom skiljas åt. Påvisas larver från den stora blodmasken, S. vulgaris, så svaras det ut ett positivt resultat. Det tar lite tid för äggen att kläckas vilket ger en svarstid på 7-14 dagar. Läs mer om odling för stor blodmask här: https://www.vidilab.se/fakta/hast/odling-eller-inte/

PCR
PCR-analys och är en molekylärbiologisk metod som innebär att Vidilab kan påvisa DNA från parasiter i träckprov. PCR-tekniken är en mycket känslig och specifik detektionsmetodik eftersom den endast kräver en liten mängd parasit-DNA i träckprovet för ett positivt resultat.  PCR-analysen detekterar endast DNA från stor blodmask, S. vulgaris. Svarstiden för PCR-analysen är 2-5 arbetsdagar, men generellt erhålls svar redan inom 2-3 arbetsdagar.

OBS! Om du inte fått ditt preliminär- eller slutsvar inom tre dagar, tveka inte att kontakta laboratoriet på provsvar@vidilab.se och efterlys ditt svar! Titta gärna i din skräppost i fall mejlet från oss kan ha hamnat där.

Förpackningen är en returförpackning med portot betalt.
Kostnaden för laboratoriearbetet är inkluderat i priset. Prislista för tilläggsanalyser hittar du på: https://www.vidilab.se/fakta/prislista/

OBS! Alla påsar ska följa med lådan tillbaka, även tomma.

Ytterligare information

Vikt 0.115 kg

Därför ska du välja våra produkter.

Allt analysmaterial ingår

Snabba tester

Kvalitetssäkert resultat

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet får du ta del av erbjudanden och nyheter.

Integritetspolicy *

kollamasken 4 hästar
kollamasken 4 hästar
1265 kr