Provtagningsinstruktion för springmask

Så här tar du ett springmaskprov

Springmaskprov görs med hjälp av genomskinlig tejp som ”duttas” där äggen kan finnas och sedan placeras tejpen på något rent och hårt som ett burklock i plast eller en bit av en plastficka. Springmaskundersökning kan väljas som tilläggsanalys och faktureras i efterhand.

Hittar du mask i träcket kan du alltid skicka in masken till oss så genomför vi en typning (Se analyskod 920 i vår prislista (Länk)). Vi bedömer aldrig maskar utifrån en bild som mejlas oss. Lägg gärna masken i en påse med några droppar vatten och posta till Vidilab AB, Artbestämning, Box 33, 745 21 ENKÖPING.

Om du skickar med provet i en kollamaskenlåda, skriv hästens namn med beständig färgpenna på den hårda ytan där tejpprovet sitter. Detta är speciellt viktig om man skickar in tejpprov från fler hästar i samma låda. Samtidig märker du på följesedeln vilken häst provet avser och likaså sätter ett kryss i rutan för springmaskanalys i fältet för tilläggsanalyser. Springmaskanalys har analyskod 506 och är en analys som faktureras i efterhand, se prislista här.

Skicka in prov på egen hand: Ta den klibbiga sidan av genomskinlig tejp och tryck mot huden runt analöppningen för att därmed fånga upp eventuella ägg. Tejpen sätts sedan på något hårt, gärna ett objektglas, och skickas till labbet för analys. Det går även att använda något annat hårt till exempel ett burklock eller något av hårdplast. Glöm ej att skriva hästens namn med en beständig märkpenna på den hårda ytan. Läs här hur du gör för att skicka in ditt prov: https://www.vidilab.se/packa-ditt-prov-korrekt/. 

OBS! Använd endast genomskinlig tejp! Använd inte silvertejp eller annan tejp som inte är genomskinlig.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr