Koccidier hos kanin

Eimeria sp.

Vilka symptom kan kaniner få om det drabbas av koccidier? 

Det finns flera olika sorters koccidier som kan infektera kaniner. Vissa är väldigt sjukdomsframkallande (högpatogena) medan andra är betydligt ”snällare” (lågpatogena).

Rent allmänt gäller att djuren brukar klara av en låggradig smitta bättre än en höggradig, så med god hygien minskar risken att smittan blir till ett problem.

Hur kan jag undvika att min kanin får koccidier? 

Det är svårt att helt undvika koccidier och det är svårt att helt bli av med koccidier. Att behandla kaninen med läkemedel är ingen garanti för att smittan försvinner. Oocystorna överlever länge i miljön vilket gör att återsmitta är ett vanligt problem. Generellt så är rekommendationen att endast behandla och sanera i de fall kaninen har symptom av sin koccidios.

Nyckel till framgång är att hålla en god hygien så att kaninerna inte utsätts för mer smitta än deras immunförsvar klarar av att hantera. Genom att ta bort all avföring dagligen samt hålla mat och vattenskålar rena (kör dem helst i diskmaskin) så kan du minska mängden smitta i miljön och därmed förhindra att kaninen utvecklar symptom. Det tar två till tre dagar för koccidiernas oocystor att mogna och det är först efter detta som de blir infektiösa och kan infektera en kanin.

Nya djur bör hållas i karantän innan de tillåts komma i kontakt med de egna kaninerna. Syftet med karantänen är att se om kaninerna utvecklar symptom på sjukdom, vilket kan uppkomma i samband med den stress som det innebär att byta hem, även om kaninen var symptomfri innan flytten. I samband med tiden i karantän är det klokt att ta träckprov för se parasitstatusen hos det nya djuret.  

Hur kan Vidilab & kollamasken påvisa koccidier? 

Oocystor från koccidier kan ses i grundanalysen. Vi letar särskilt efter en av koccidierna som lämnar tarmen och tar sig till levern (E. stidae) och i de fall vi påvisat denna i provet så skriver vi ut det specificerat. Övriga koccidier svaras, vid påvisad förekomst, ut som ”tarmkoccidier i blandflora”.

kollamasken Smådjur är en låda som innehåller allt du behöver för att få ett snabbt svar på hur parasitläget är i ditt djur.

Provet analyseras av Vidilab som är Sveriges ledande laboratorium inom träckprovsdiagnostik.

kollamasken smådjur
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr