Det är dags för vårens träckprov!

PCR ersätter odling vid analys av både bandmask och stor blodmask.

Rävens lungmask

Trichuris vulpis

Vilka symptom kan hunden få om det drabbas av rävens lungmask? 

En hund som infekteras med rävens lungmask kan många gånger vara helt symptomfri, den får en så kallad subklinisk infektion. Men en symptombild i form av en torr hosta, som kan bli kronisk, kan uppkomma.

Smittvägar

Hundar smittas när de konsumerar larver från rävens lungmask, som återfinns i en smittad mellanvärd som är en snäcka eller snigel eller dess slem.

Hur kan Vidilab & kollamasken påvisa rävens lungmask? 

Utsöndringen i träcken består av larver, inte ägg vilket gör att det krävs en tilläggsanalys för att kunna påvisa rävens lungmask via ett träckprov. Tilläggsanalysen kallar vi för ”lungmaskanalys” och består av Bearmanmetoden som får larverna att simma till av oss anvisad plats där vi kan samla upp dem för granskning i mikroskop. Denna analys tar lite längre tid jämfört med en grundanalys eftersom larverna inte kravlar så fort. Vi sätter därför dessa analyser på eftermiddagen och analyserar dem dagen efter. Detta fenomen gör att vi inte kan sätta dem dag före helgdag utan i de fallen sparar vi dem över helgen och sätter dem nästkommande vardag.  

kollamasken Smådjur är en låda som innehåller allt du behöver för att få ett snabbt svar på hur parasitläget är i ditt djur.

Provet analyseras av Vidilab som är Sveriges ledande laboratorium inom träckprovsdiagnostik.

kollamasken smådjur
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr