Vad påverkar sockerinnehållet i grovfoder?
Några av de absolut vanligaste frågorna som kommer till oss berör sockerinnehållet i grovfodret. Här går vi igenom vad som påverkar grovfodrets sockerinnehåll.
Vad påverkar grovfodrets sockerinnehåll?
Det är många faktorer som påverkar sockerinnehållet i grovfodret där vallens grässorter, gödsling, tillgång på vatten och växtnäringsämnen i marken, skördedatum och tidpunkt på dygnet är några av de saker som påverkar mängden socker i det färdiga grovfodret. Generellt är WSC-innehållet högre på eftermiddagen än på morgonen vilket innebär att det kan vara fördelaktigt att slå gräset under tidig förmiddag för ett erhålla ett lägre sockerinnehåll i sitt grovfoder. Grovfoder som skördats tidigt på säsongen (i tidig plantmognad) har visat sig ha högre WSC-innehåll jämfört med grovfoder som skördats senare på säsongen (i senare plantmognad). Trots att hänsyn tagits till en eller flera av ovanstående faktorer så är det många som upplever att de trots detta erhåller ett högre sockerinnehåll än önskat i sina grovfoder. Detta visar på hur komplext detta område är och att många olika faktorer påverkar resultatet.
Konserveringsmetoden har också en påverkan på sockerinnehållet där ensilage generellt innehåller lägre socker än hö eftersom sockret omvandlas under ensileringsprocessen. Då det inte sker en likvärdig ensileringsprocess i torrare hösilage kommer inte sockerinnehållet påverkas i samma utsträckning under lagring som det gör då det ensileras. Sockerinnehållet kan därmed, beroende på ts-halten i grovfodret, variera mellan analyser som är tagna på grönmassan innan plastning jämfört med analyser som är tagna på det lagrade grovfodret.