
Vallprognos – en hjälp för att lyckas med skörden
Vallprognos och provtagning
Näringsvärdet i en växande vallgröda sjunker relativt snabbt när utvecklingsstadiet närmar sig lämplig skörd. Under denna period är det bra att använda vallprognoser för att få en bild över hur vallen utvecklar sig vilket är till god hjälp för att lyckas med att erhålla de näringsvärden som önskas i grovfodret. Vallens innehåll av de olika näringsämnena är beroende av många olika faktorer som exempelvis artsammansättning, odlingsförhållande, gödsling och skördetidpunkt. Det innebär att vallfodrets näringsinnehåll kan variera mycket från fält till fält. Vi rekommenderar därför provtagning av varje skörd.
Analyserade parametrar
I Vidilabs vallprognosanlys ingår analyserat innehåll av råprotein, NDF, omsättbar energi för idisslare samt beräknat värde för omsättbar energi för häst och smältbart råprotein.
Sockerinnehållet analyseras inte
Eftersom sockerinnehållet (WSC-innehållet) varierar både mellan dagar och över dygnet så analyseras inte detta då det kan ge en missvisande bild över grovfodrets sockerinnehåll. Därför rekommenderas en mer utförlig analys efter skörd där socker och torrsubstans också analyseras och där mineraler och sockerarter även kan väljas till.
vallprognos.se
Vidilab ingår även i ett samarbete med vallprognos.se som är ett projekt som drivs av Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd vid SLU, i samarbete med ytterligare ett antal företag och organisationer. Projektet möjliggörs genom gemensamma arbetsinsatser, finansiering och insamling av provklipp. Som en del i samarbetet erbjuder Vidilab sina kunder att frivilligt dela sitt provsvar till vallprognos.se. Det bidrar till att bygga en öppen och uppdaterad bild av vallens utveckling i hela Sverige, som är till nytta för alla lantbrukare.
Klippinstruktioner till vallprognos.se
Viktigast när det gäller att ta ut prov är att få det representativt. Klippningen bör helst ske på förmiddagen. Börja med att ta ut en diagonal i fältet. Gå efter denna tänkta linje och klipp på minst fem platser i fältet. Undvik att klippa på vändteg och områden med torrfläckar, dubbelgödslingar etc. Välj klippytorna slumpmässigt och klipp av materialet i provytan ca åtta cm över markytan, motsvarande normal stubbhöjd. Lägg all avklippt grönmassa i en påse och undvik att utsätta den för solsken och värme (en stor frysväska är ett bra alternativ). Till analys skickas ca 2 liter eller minst 200 g provmaterial. Förvara svalt och posta strax innan brevlådan töms.