Fransk Hjärtmask

Angiostrongylus vasorum

Vilka symptom kan hunden få om det drabbas av fransk hjärtmask (A. vasorum)? 

Symtombilden hos en infekterad hund kan variera, men hosta och påverkan på andningen samt motionsintolerans är vanligt. Andra symptom som kan uppkomma är sekundär högersidig hjärtsvikt, påverkan på blodets förmåga att stelna (koagulationsrubbningar), motionsintolerans, nedsatt allmäntillstånd, avmagring, och i sällsynta fall aberrant migration vilket är när larverna migrerar till ställen där de egentligen inte skall vara såsom öga eller hjärna. 

Smittvägar för fransk hjärtmask

Smittan sker via en mellanvärd som kan vara sniglar och snäckor av olika arter, men även grodor och paddor har visat sig kunna sprida smittan. Det räcker med att hunden får i sig slem från en smittad mellanvärd, den måste inte konsumera hela mellanvärden för att smittas.

Hur kan Vidilab & kollamasken påvisa fransk hjärtmask? 

Diagnosen ställs genom att man identifierar larver som utsöndras via hundens avföring. För att hitta larver i ett träckprov görs en lungmaskanalys (Bearmanmetod), vilket är en tilläggsanalys som man beställer som komplement till grundanalysen. Fyndet bekräftas därefter med hjälp av PCR-analys. Tilläggsanalysen är en analysmetod som är framtagen specifikt för att kunna påvisa just larver. Denna analys tar lite längre tid jämfört med en grundanalys eftersom vi behöver invänta att larverna kravlat dit vi vill ha dem. Vi sätter därför dessa analyser på eftermiddagen och analyserar dem dagen efter. Detta fenomen gör att vi inte kan sätta dem dag före helgdag utan i de fallen sparar vi dem över helgen och sätter dem nästkommande vardag.  

Vid konstaterad infektion är det viktigt att kontakta veterinär inför behandling eftersom behandlingen med antiparasitära läkemedel kan förvärra hundens tillstånd. I samband men att hunden behandlas ges vanligen understödjande läkemedel för att minska risken för komplikationer.  

kollamasken Smådjur är en låda som innehåller allt du behöver för att få ett snabbt svar på hur parasitläget är i ditt djur.

Provet analyseras av Vidilab som är Sveriges ledande laboratorium inom träckprovsdiagnostik.

kollamasken smådjur + Lungmask
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr