Provtagningsinstruktion för Exotiska djur

Här hittar du steg för steg hur du fyller i följesedel, hur du tar ditt träckprov, packar och vart det ska skickas.

Vid grundanalys kommer provsvaret samma dag som provet kommer till laboratoriet. Vid odling eller PCR analys dröjer provsvaret några dagar.

Provtagningsinstruktion för Exotiska djur

Om du har köpt en kollamasken-låda via vår webshop eller hos återförsäljare så har du provtagningsinstruktioner i lådan.

För dig som skriver ut följesedel och packar ditt prov själv

Fyll i följesedeln

Börja med att skriva ut en följesedel för det djurslag provet gäller, du hittar dessa här. Har du ingen dator så ring eller maila oss så skickar vi det du behöver! Fyll i följesedeln med namn, adress, djurens namn etc. Fyll även i vilka analyser du vill få utförda.

Numrera och skriv namn på dina plastpåsar. Tips: Använd helst blixtlåspåsar. Om du använder vanliga plastpåsar, skriv långt ner, annars hamnar det lätt i knuten!

Samla träckprovet

Fåglar, reptiler: Lägg ca 1 tesked träck i plaströr utan tillsats.

Övriga djurslag: Rådgör med labbet

Vid provtagning för ektoparasiter: Lägg materialet (hår, hudskrap eller biopsi) torrt i plaströr.

En mycket viktig sak att tänka på för träckprov är att se till att noggrant pressa ur all luft innan du tillsluter påsen. Parasitäggen behöver syre för att utvecklas. Om det börjar utvecklas en larv i ägget blir det tyngre och kan vara svårt att upptäcka i ett träckprov.

Packa ditt prov

Lägg allt i en stor plastpåse tillsammans med något absorberande (t.ex. hushållspapper). För att ge ett tillförlitligt resultat får träckprovet vara max fem dagar gammalt vid ankomst till laboratoriet. Lägg proverna och den ifyllda följesedeln i ett vadderat kuvert.
Posta snarast, har du inte möjlighet att posta på provtagningsdagen så förvara provet i kylskåp (får ej frysa) och posta dagen efter. Skicka provet måndag eller tisdag.

Tänk på att paketera provmaterialet så det inte kan läcka. Kuvertet ska märkas med texten “Undantaget veterinärmedicinskt prov”.

På kuvertet skriver du sedan avsändaradress samt adressen till Vidilab:
Vidilab AB
Box 33
74521 Enköping

Lägg provet på postlådan, gärna nära tömningsdags på måndagar eller tisdagar. Posta ej onsdag till lördag eftersom postgången gör att det annars kan bli liggande på posten över helgen. Det finns då risk för att provet blir förstört. I de flesta fall kommer provet fram till nästa dag, men i undantagsfall kan det ta flera dagar.

Provet analyseras samma dag det kommit till laboratoriet.

Provsvar

Vi skickar provsvaret tillsammans med eventuell faktura samma dag. Behöver du hjälp med att tyda resultatet hjälper vi till med veterinärkontakt.

Om du inte fått ditt svar inom tre arbetsdagar, tveka inte att kontakta labbet för besked, helst via e-post på provsvar@vidilab.se.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr