Provtagning av vilt/trikin

Om du ska sälja köttet eller bjuda någon utanför ditt hushåll måste du enligt lag göra trikintest.

Förordning från Jordbruksverket ställer krav på ackreditering av de laboratorier som utför trikinanalys inom offentlig kontroll. Vidilab är ackrediterade enligt ISO 17025 och är kvalificerade att utföra dessa analyser på ett kvalitetssäkrat sätt.

Skicka in kött med kollamasken Trikin

Om du har köpt kollamasken Trikin-kuvert så finns instruktioner med i förpackningen.

Vill du skicka in prov i egen försändelse?

Skriv ut följesedeln för trikinanalys och fyll i med dina uppgifter. Packa köttet i plastpåse och förslut. Var noga med rätt mängd, följ tabellen med djurslag, muskeldel och mängd. Skicka alltid färsk prov, ej fruset. Det går bra att förvara provet i kylskåpstemperatur i 2-3 veckor innan du skickar in det.

Packa ditt prov och följesedel i ett vadderat kuvertet. Försändelsen måste märkas med texten “Undantaget veterinärmedicinskt prov”.

På kuvertet skriver du sedan avsändaradress samt adressen till Vidilab:
Vidilab AB
Box 33
74521 Enköping

Analysen utförs med den så kallade magnetomrörarmetoden vilken är den enda idag godkända metoden. Observera att den så kallade kompressionsmetoden inte längre är tillåten då den inte säkert upptäcker en ny trikinart som påvisats i Sverige.

För att analysresultatet ska vara tillförlitligt ska muskulatur från korrekt del på djuret analyseras (se tabell). Materialet ska vara färskt (alltså ej fruset). Av säkerhetsskäl analyserar Vidilab dubbel mängd prov när vi får in trikinprov taget från andra delar än det tabellen för aktuellt djurslag visar ELLER om provet varit djupfryst.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr